Los rijden op de snelweg zal niet bijster veel resultaat hebben als de auto geen storingen heeft. Hooguit een pk'tje of 5 die even in slaap gesukkeld is.
Met een oude mechanische diesel kan het nog wel eens helpen om m "los" te rijden. Laatst een bus gekocht met een 1.9d, die begon met een top van 80km/h, na een half uur werd dit schoorvoetend 90 en uit eindelijk een uur later reed ie 100. Bus had hiervoor jaren stil gestaan ergens in een hoekje. De motor nagelde stevig bij de eerste kilometers.
Ik geloof echter niet dat een 1.2TDI met elektronische brandstofinjectie hier heel anders op zal reageren, als de pomp minder druk doet, krijg je hier een melding/storing van. Als de turbo minder druk doet, krijg je hier een melding/storing van en als de compressie te weinig is, zal dit ook effect gaan hebben op het starten en op de uitstoot. Het enige waar je niet direct een melding van krijgt is dat je turbo te hard moet werken om zn druk op te bouwen (bijvoorbeeld door een lekke intercooler of turboslang)
Om een compleet beeld te krijgen van de problemen met de auto zou ik je adviseren om een datalog te maken met een aantal harde pulls en een periode van rustig rijden. De verwachte waarden voor turbodruk, brandstofdruk en STFT mogen niet teveel afwijken van de actuele waarden.
Als dit allemaal goed is, dan is het gewoon het beruchte "product eigenschap" van de 1.2TDI. Ik weet dat de mijne enkele jaren geleden tussen de 5 en 15km/h totaal geen vermogen leveren wilde. Na lang zoeken bleek dit een product eigenschap te zijn om koppelingslijtage te voorkomen door het gebrek aan koppel. Toen na 210k mijn motor eruit ging voor grootschalig onderhoud en daarbij ook de koppeling werd vervangen, viel mij op hoe enorm versleten deze was. Maar das ook geen wonder, die 1.2tjes leveren pas koppel bij 2000 toeren, wil je soepel weg rijden mag je eerst die motor op stoom brengen voor je de koppeling laat opkomen.