Houd in je gedachten dat de 1.2TSI bekend staat om zijn oliedrukproblemen en daardoor het oprekken van de ketting.
De 1.2TSI motor word dusdanig warm intern dat de olie gaat kristaliseren, deze kristallen zorgen voor aankoeking die door de olie pomp worden opgezogen en het zeefje blokkeren/pomp beschadigen. Hierna is er een lagere olieflow en druk beschikbaar. Dit zorgt op zijn beurt voor verslechterende smering.
Als ik jou verhaal zo mag horen, komt dit erg bekend voor. Eens meegemaakt dat een 1.2TSI ook een te lage oliedruk had (geen melding, druk zat nog net boven de grens). Bij een koude motor ratelde de ketting en bij warme motor liep deze erg rauw en bij hogere toeren kwam er een ratel bij in. Mijn advies was om het carter te lichten en de pomp schoon te maken/vervangen. Dit was te duur voor de klant en besloot door te rijden. Dit duurde niet lang en het oliedruklampje ging aan. De motor begon nu hoorbaar stationair te ratelen, zowel warm als koud. Carter uit eindelijk mogen demonteren. Hieruit kwam naar voren dat het drijfstanglager nummer 3 en het hoofdaslager nummer 4 zwaar ingelopen waren. Krukas niet meer reparabel. Motor is toen vervangen voor een sloopmotor.
Advies aan jou:
- Controleer je fueltrims, indien deze verlaging laten zien, betekend dit dat de ECU een rijke motorloop detecteert, de olie word dan door de motor verbrand. Als de ECU geen rijke motorloop detecteerd, dan verliest de auto elders olie
- Laat je oliedruk mechanisch controleren.
- Compressietest uitvoeren om zuiger/cilinderschade uit te sluiten
- Als beide goed zijn, uitlaat demonteren van de turbo en controleren op olieresidu
- Inlaat turbo demonteren en controleren op olieresidu en turbo op overmatige speling
- Carterontluchting controleren op olieresidu